top of page

Sakralni objekti

Cerkev Marijinega Vnebovzetja se nahaja v neposrednem središču vasi Javorje in krasi podobo kraja. Točen datum gradnje cerkve ni znan, znano pa je, da je bila cerkev posvečena Marijinemu vnebovzetju leta 1726. Ta letnica je namreč vklesana v zidovje cerkve. Po ljudskem izročilu je bila na tem mestu najprej sezidana kapelica z oltarjem Brezmadežnega spočetja, s kipom Marije stoječe na zemlji, okoli katere se ovija kača. Gradnja kapele je bila nekakšna zahvala pri pomoči zoper kačjo nadlogo. Glavni oltar iz 2. polovice 18. stoletja je lep baročni oltar, z lesenim pozlačenim kipom Marije Vnebovzete. Cerkev ima tudi stransko kapelo v kateri je slika Marije iz leta 1719. (Nadškofijski arhiv Ljubljana).

 

Cerkev je dolga 16 m, široka 6 m in visoka 5 m. Obrnjena je proti vzhodu. Zvonik je visok približno 25 metrov. Cerkev ima zanimiv zvonik, katerega spodnji del je v obliki četverostrane, zgornji del pa v obliki osmerostrane prizme.

 

Znamenitost cerkve Marije Vnebovzete je fragment freske iz 14. stoletja (kar bi lahko vodilo k temu, da je tam bila cerkev že prej) in prikazuje križanje sv. Krištofa.

Cerkev sv. Roka na Felič vrhu je bila zgrajena v 17. stoletju, verjetno v spomin na kugo leta 1646.  Ker je med 2. svetovno vojno na Felič vrhu (617m) potekala nemško – italijanska meja, so Nemci ukazali in prisilili domačine, moške iz bližnjih in sosednjih vasi, da so to delo opravili ročno, s krampi. Tloris je znašal 6 x 4 metre. Na začetku tega stoletja (2002-2011) so domačini na ruševinah nekdanje, sezidali novo cerkev. Iz dostopnega zvonika cerkve seže prečudovit razgled širom po Sloveniji. Ob lepem vremenu nam pogled seže celo do Triglava.

Kapelice v Javorju

bottom of page