top of page

Bunkerji iz II. svetovne vojne

Del zgodovine Javorje je vsekakor tudi trpka preteklost, ki se je odvijala na teh tleh. Dogodki iz časa druge svetovne vojne so Javorje in okoliške vasi še kako zaznamovali. Pomlad leta 1941 ni obetala radosti ob prebujanju narave in cvetočih travnikov, saj je te kraje zadelo najhujše zlo, ki jih je moglo kdaj zadeti - nemška okupacija. Nemško - italijanska okupacijska meja je zarezala ravno preko Javorja. Ko so Nemci okupirali Javorje, so se zaradi bližine nemško - italijanske meje, naselili v župnišče, ki stoji poleg cerkve in si v njem uredili postojanko. Duhovnik se je moral izseliti in so ga zaprli. Obdali so jo z bunkerji in strelnimi jarki. Bunkerji so najbolj zgovorni objekti, ki še danes pričajo o takratnih dogodkih. V enem si je mogoče pogledati fotografije s časa vojne na tem območju.  Nahajajo se le nekaj korakov stran od župnišča.

 

Bunkerji, ki stojijo že blizu osemdeset let, se ohranjajo kot spomin na tiste čase in kot opomin, da se kaj takega ne sme več ponoviti.

Na bližnjem hribu Osrenca, so še danes vidni temelji nemške opazovalnice. Tri velike kamnite gmote v obliki odsekanih piramid štrlijo iz pobočja in dajejo predstavo o tem, kako velika je bila nemška opazovalnica v resnici.

V Zasavju sta bila dva glavna partizanska in kurirska kanala. Eden izmed teh je potekal prav tu iz smeri Stične čez Debeče, Vintarjevec in naprej. Na samem križišču v Debečah, stoji spominsko znamenje.

bottom of page